Replica furnizorilor despre plafonarea prețurilor la energie: „Orice ingerinţă în piaţă nu este o soluţie”

Replica furnizorilor despre plafonarea prețurilor la energie: „Orice ingerinţă în piaţă nu este o soluţie”
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 07/10/2021, 16:49
Actualizat: 07/10/2021, 16:56

Plafonarea preţului la energie, promisă de premierul demis Florin Cîțu pentru momentul în care un guvern PNL ar urma să aibă puteri depline, nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul, iar soluţia propusă de furnizori în cazul scumpirii facturilor vizează încasări mai mici pentru stat, respectiv reducerea sau anularea accizei şi a taxei pe valoarea adăugată (TVA), potrivit conducerii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER),  a explicat, joi, într-o întâlnire cu presa, că o intervenție pe piață a autorităților nu este o soluție în contextul scumpirii facturilor.

Avertismentul premierului

Laurenţiu Urluescu fusese întrebat dacă, în opinia sa, plafonarea preţurilor la consumatori este o soluţie pentru contracararea preţurilor mari, în contextul promisiunilor făcute de Florin Cîțu de la Palatul Victoria, miercuri, la finalul primei ședințe de guvern după ce Executivul a fost demis, marți, de Parlament.

„Am văzut evoluția prețurilor în ultima perioadă și am luat decizia ca Partidul Național Liberal și Guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima ședință de Guvern după ce se va rezolva criza. Vom susține plafonarea la prețurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea, avertizez companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom folosi plafonarea la prețurile actuale”, a declarat Florin Cîțu.

Conform Constituției, în această situație, Cabinetul Cîțu are opțiuni limitate în adoptarea de acte normative, inclusiv nu poate aproba ordonanțe de urgență.

„Depinde foarte mult şi cum se defineşte această plafonare”

„Orice ingerinţă în piaţă nu este o soluţie; plafonarea nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul. Aici depinde foarte mult şi cum se defineşte această plafonare. Unele ţări spun plafonare şi la compensarea parţială a facturii. În al doilea rând, depinde foarte mult de cum e definită plafonarea: poate fi de la compensare parţială până la limitarea preţului angro, ceea ce înseamnă încurajarea exportului”, a explicat Laurențiu Urluescu, citat de Agerpres.

Întrebat care ar fi soluţia optimă, el a răspuns: „AFEER a propus încă de la început reducerea sau anularea TVA şi a accizei; astfel s-ar fi făcut simplu şi rapid o compensare directă fără a complica schema de decontare. În plus, modificarea taxării la toţi consumatorii ar fi evitat efectul indirect asupra coşului de consum”.

În plus, Cristian Culea, membru în boardul director al Asociaţiei, a arătat că cei trei mari producători de electricitate – Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia – nu vin cu energie în piaţă pentru a răspunde la ofertele de cumpărare ale furnizorilor, ceea ce duce tot la scumpiri.

„Furnizorii vor să cumpere energia la preţul pieţei, dar volumele puse în vânzare de producători sunt mai mici şi pe termene mai scurte faţă de anul trecut. E uimitor că la acest preţ producătorii nu produc la capacitatea maximă, este un semn de întrebare. De asemenea, este de mirare că la acest preţ încă importăm energie”, a susţinut Culea.

Cum se vor compensa facturile

Per ansamblu, creșterea prețurilor la energie a fost indiscutabilă în ultimele 11 luni, atât la producători, cât și la furnizori, iar aceasta nu se oprește încă, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, care a detaliat pentru Gândul o parte din cauzele care au dus la scumpiri.

Conform unei analize recente publicate pe site-ul asociației, „creșterea prețurilor la gaze și energie electrică a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevențelor pentru gaze la prețurile de la Viena a determinat o creștere a venituriulor din redevențe cu cca. 500%; creșterea prețurilor a determinat creșterea veniturilor din TVA cu cca. 48%.”.

Luni, Guvernul a adoptat măsuri pentru compensarea facturilor consumatorilor casnici în acest sezon rece (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), în contextul creșterilor la energie electrică și gaze naturale. Impactul financiar total asupra bugetul de stat este de 1,3 miliarde de lei, cea mai mare parte a sumei fiind pentru compensarea facturilor de gaze naturale.

Conform ordonanței de urgență aprobată de Guvernul Cîțu – cu o zi înainte de a fi demis în Parlament, consumatorii de energie primesc o reducere de 21 de bani pe fiecare kWh dacă consumă lunar între 30 și 200 kWh sau între 150 și 1.000 kWh pe toată perioada. La gaze se aplică o reducere de 25% a facturilor, pentru cei care consumă între 80 și 960 de metri cubi de gaze în intervalul 1 noiembrie – 31 martie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri,...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Devine obligatoriu pe toate drumurile din România. Poliția rutieră verifică o dată la 12 luni
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Tinerii din România, pe primul loc în Europa la abandonarea educației după 18 ani
×